Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene

Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene

16
DISTRIBUIȚI

Românii de pretutindeni au sărbătorit la 1 Decembrie – Ziua Națională a României.  Anul acesta s-au împlinit 106 ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat. Și în orașul Sângerei, a fost marcată cu mare fast Ziua Națională a României.

Manifestația a început la Casa de Cultură „Nicolae Iorga”. Festivitatea a fost regizată și moderată de Arcadie COVALIOV, Primarul orașului Sângerei și satului Vrănești și Anișoara BUCUR, specialistă principală a Centrului de Tineret Sângerei. Prezenți la eveniment au fost: Cristian CAINARIAN, Președintele raionului, Igor CURCA, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Andrei CUCOȘ, vice-primar de Sângerei, Valeriu RUSU, șeful Secției Cultură Sângerei, Oleg CERNEI primarul comunei Pepeni, alți primari ai comunelor, funcționari ai secțiilor și direcțiilor raionului și primăriei, ai serviciilor desconcentrate, profesori, elevi și multă lume bună care simte și gândește românește. Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost profesorii de la Liceul Teoretic „A. Vlahuța” din orașul București , România. Cei prezenți la eveniment au sărbătorit această zi de o semnificație istorică aparte.

Arcadie COVALIOV: „1 Decembrie este o zi plină de semnificație pentru toți cei care iubesc România. Noi, cei din Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, credință într-un viitor mai bun. Astăzi trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre commune.  Ambele țări trec prin  momente dificile.

Cu toții conștientizăm că astăzi, mai mult ca oricând avem nevoie de  o Românie puternică, una europeană.

La Mulți Ani României tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește! Această sărbătoare ne marchiză ca națiune și identitate. Să ne bucurăm și de acum înainte de relațiile consistente, de prietenie și înfrățire dintre comunele noastre.”

În mesajele lor Cristian CAINARIAN, Igor CURCA și Adrian BRĂDEAN, professor de istorie la LT „A. Vlahuță” din București, au evidențiat importanța ajutorului acordat Republicii Moldova, inclusiv raionului Sângerei- privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, depășirea crizei energetice cu care ne confruntăm din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina, susținerii păstrării și perpetuării valorilor românești. Să ne sprijinim reciproc și să mergem umăr la umăr spre un viitor mai bun.”

 Vorbitorii au adresat sincere mulțumiri fraților de peste Prut pentru ajutorul constant acordat raionului Sângerei.

Pe parcurs, cei prezenți s-au delectat cu melodii interpretate de  Ansamblul de  Femei „Crizantemele” din orașul Sângerei și interpretul Victor CRIGAN, student la Conservatorul de Arte.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Casa de Cultură s-a îndreptat către monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde au depus florile recunoștinței. De aici, în marș cu tricolorul de circa 30 de metri  am străbătut plumbul blând și ceața foarte concretă a sfârșitului de toamnă, pe care o parcurgeam. Țineam cu toții calea  spre Liceul Teoretic „Olimp”,unde s-a desfășurat cea de-a noua ediție a Festivalului  cântecelor patriotice cu genericul „Păzit trebuie trecutul, pământul și neamul. ”

Păzit trebuie Trecutul, Pământul, Neamul

În sala de festivități  a liceului frumos amenajată s-au adunat clasele participante, profesori, părinți, bunici. Mulți purtau costume populare. Directoarea instituției Ludmila ȘIȘCANU  a întâmpinat oaspeții din România, colegii lor de la LT „A. Vlahuță” de la București, conducerea raionului, a primăriei orașului, pe Nicolae MELINTE, șeful Direcției Educație Sângerei, pe poetul, compozitorul Mihai UNGUREANU și soția Zinaida, Tudor DARIE, de la ziarul Făclia și mulți alți oaspeți prezenți la festival.Elevii-artiști, clasele X-XII- doar emoție și inspirație. Printre spectator- elevi, profesori, părinți, bunici, gazde și oaspeți…

O fiică pierdută, ruptă de la pieptul mamei sale-Basarabia, rătăcită și astăzi pe cărările destinului implacabil – este lacrima de dor a neamului românesc… Așa au început  festivalul moderatorii, profesorii liceului Steluța GUȚU și Vasile DONȚU, festival organizat de neobositul professor de istorie, Petru DUBENCO,  diriginții claselor participante, profesorii instituției. Pentru evenimentul dat, programul festiv a fost pregătit minuțios de întreaga instituție, sub egida directoarei Ludmila ȘIȘCANU. Tot scenariul a fost elaborat de Petru DUBENCO cu participarea diriginților claselor liceale.

Aidoma unui luceafăr arzător, această palmă de pământ înstrăinat emană în continuare focul strădaniei strămoșilor nostril, care și azi ne servește drept pilon de rezistență. Scopul evenimentului cultural-artistic a fost de a încorona, între elevi și profesori, lecția demnității naționale, o lecție sinceră de patriotism, în timpul căreia sentimentele care le  credeam că s-au tocit-au revenit, ca pe vremuri când, cu fruntea sus, mândri, se cânta despre iubirea pentru țară și românii de pe ambele maluri ale Prutului. În  acea zi inimile tuturor celor adunați în superba sală a liceului se contopiseră cu una mare-mare, în ea încăpând dragostea de Țară și de frați. Prutul a ajuns cu ambele maluri în Europa. Acest eveniment semnifică unica salvare, unica soluție pentru un trai mai bun, pentru un trai în siguranță. 

 „Mi-am dorit să aduc în fața publicului istoria altfel, într-un mod mai deosebit, cel artistic. Pentru noi, profesorii, acest festival înseamnă foarte mult. Împreună cu elevii din instituție, diriginții acestora, prin intermediul cântecului istoric închinat Basarabiei rupte de la Țara–Mamă, am readus un pic din patima neamului românesc ce o trăim din 1918 încoace, a respectului față de înaintași. Anul 2024 este deosebit prin faptul că renasc valorile naționale, conștiința poporului basarabean de a înfăptui  Unirea. Unirea trebuie săvârșită nu numai între granite de stat, dar mai întâi de toate în spirit și gândire. E importantă Unirea nu cea de pe  afișe, ci unirea în bunătate și bun-simț al românilor, oriunde nu s-ar afla în lume. Este darul nostru, al profesorilor și al elevilor de a oferi prin simțământul patriotic- emoții care vin din aurul versurilor”, a declarant pentru ziarul „Ecoul nostrum, organizatorul festivalului, profesorul de istorie Petru DUBENCO.

Talentele artistice ale virtuoșilor de pe scenă au dat multă culoare evenimentului.  Publicul, a simțit cât suflet au depus liceenii în  cântecele și dansurile lor.

În scenă, rând pe rând, au evoluat șase clase. Momente de trăire patriotică au adus liceenii și profesorii. Cu toții au avut o excepțională prestație artistică.

       Noi vrem în Uniunea Europeană

Clasele liceale care urcau pe scenă  ne aminteau prin cântecele, versurile și dansurile prezentate „cine am fost și suntem”. Pe scenă a fost superb pentru că fiecare vers, fiecare sunet al cântecelor patriotice sau populare, fiecare gest al copilot au fost simple și sincere. În sală a fost frumos pentru că publicul a ocupat până la ultimul scaun, dar mai ales pentru că toată lumea frumoasă a răspuns cu sufletul, cu aplauze și cu lacrimi de recunoștință în priviri. Mediate călduros și elegant versurile cântecelor elevilor din clasele X-XII „Treceți batalioane Carpații,” „Pe al nostru steag,” „Se aude un glas peste Carpați”, „Basarabie nu plânge” și altele au doinit într-un fel în care au adus lacrimi în ochi și rară simțire și trăire patriotică.

Participanții au dat start prin recitalul „Cântă cucu-n Bucovina”, „Sus pe malul Nistrului”,

„Doamne, ocrotește-i pe români”. Acești liceeni s-au înscris în pânza semnificației evenimentului și prin cântecele „Țara mea-i un colt de rai” și „Cântec de Unire. „Dorul Basarabiei”, „Treziți-vă români”, „Trăiască România”, „Treceți, batalioane române, Carpații”, „Dacii”, „Moldova mea”, „Bucurați-vă, prieteni”. Prin aceste cântece, prin versurile pătrunse de un profund sentiment patriotic, participanții au demonstrat dragostea de țară, de neam așa cum au moștenit-o de la daci.

 Ei au mai lansat încrederea că ȘTEFAN e domn al adevărului sfânt pe care-l exprimă prin cântecul istoric și că Basarabia va dăinui în veci. Participanții din alte clase au prezentat cântecul „Hai să adunăm”, o baladă a pământului basarabean, prin care se întreține neamul. Concluzia majoră a tutor mesajelor expuse din scena festivalului a fost exprimată profund, spre final, prin recitalul prezentat de toți participanții, despre Marea Unire: „Măcar printr-un cântec, haideți, să ne strângem/Să ne amintim cine am fost și suntem.”

Anul acesta au participat la festival și bunicii liceenilor, lucru salutabil de oaspeții evenimentului.

Nadejda CUZNEȚOV, orașul Sângerei, din partea bunicilor: „Profesorii și elevii de la Liceul Teoretic „Olimp” nu au dus cont de timpul pierdut, pregătind un festival de neuitat, de nota zece cu plus. Am primit o deosebită plăcere de a participa ca bunică cu nepoțelul la festivitate.

Sincere mulțumiri din partea buneilor profesorilor pentru că ne-au implicat și pe noi în activitatea clasei XI „B”. Acceptăm și pe viitor noi provocări, implicări în pregătirea diferitor activități.”

Cântecele patriotice și deosebitele voci ale profesorilor au completat atmosfera de sărbătoare. Evoluarea la festival a cadrelor didactice a fost o motivare pentru liceeni, pentru ca ei să știe spre ce altitudini trebuie să tindă.  Această frumoasă amintire va rămâne împreună cu participanții și publicul pentru mult timp. Eforturile participanților au fost apreciate de către directoarea liceului Ludmila ȘIȘCANU, care  a evoluat participarea fiecărui grup de liceeni, spunându-le că toți au fost buni și au demonstrate profundă simțire patriotică. Directoarea a mai mulțumit pentru că elevii „scriu istoria” menționând că: „ la fel cum Constantin BRÂNCUȘ a creat coloana infinitului, elevii LT „Olimp” creează propria spirală a infinitului prin tradiția cântecului care ne-a însoțit istoria. Am împărțit cu voi toți splendoarea și emoțiile Festivalului. Gratitudine domnului Petru DUBENCO care, a înrădăcinat în instituția noastră acest proiect. Din an în an această frumoasă tradiție devine tot mai valoroasă. Voi, cei care v-ați ridicat în scenă ne-ați demonstrat, o dată în plus, că sunteți viitorul acestui neam. Am trăit emoții deosebite alături de fiecare diriginte, care împreună cu voi au regizat adevărate spectacole. Ne-am bucurat că astăzi am dat start unui alt parteneriat foarte frumos – bunicii, care v-au fost alături pe scenă, v-au susținut. Mulțumim, încă o dată, partenerilor noștri de peste Prut, colegii de la LT„A. Vlahuța”, cei care au dat curs invitației noastre și au fost azi aici. La fel aducem mulțumiri unui alt Partener al liceului, IET „Mărțișor” în persoana doamnelor Elena PATRAȘ, Aliona TABARCEA, Cristina CIORARU.

Țin să le mulțumesc profesorilor care au evoluat la activitatea de închidere a festivalului, dar și tuturor protagoniștilor fideli ai acestui eveniment  de proporții. De fiecare data ținem cont de părerea profesorilor cu experiență și împreună reușim să organizăm activități deosebite.” 

Ca întotdeauna, directoarea Ludmila ȘIȘCANU a oferit tuturor claselor implicate cadouri. Din numele administrației liceului participanții la Festival vor beneficia de o excursie în România. 

Elevii și profesorii, au prezentat un festival de zile mari. S-au alăturat și oaspeții din România.

Mihai UNGUREANU: „De 65 de ani de activitate in Invatamant si in Cultura nu mi-a fost dat sa fiu martor la un asa eveniment de anvergura ca cel de la Liceul Olimp, de la 29 noiembrie 2024 Sangerei, manifestare inchinata Zilei Romaniei. Cu noua ani mai devreme asistam la prima editie- o lumanare care intentiona sa destrame intunericul tesut peste istoria noastra de ani buni. Astazi, acea lumanare a devenit o torta, un policandru intreg, menit sa lumineze Trecutul, Prezentul si Viitorul acestui Neam. Energia vulcanica a profesorului de istorie Petru Dubenco, a directorului acestei institutii Ludmila Siscanu au facut sa infloreasca sala, scena Liceului cu buchete de oaspeti, cantece istorice, cantece indragite de noi. Liceenii au rasfoit zestrea spirituala a noastra cu grija, drag si respect , prezentand un program de zile mari, un program ornat cu firul de aur al Istoriei noastre, program ce a ridicat sala in picioare.

 Surpriza de proportii a fost parteneriatul cu gradinita, parintii, buneii liceenilor care au dat acestei sarbatotori o culoare deosebita. Coroana acestei sarbatori inedite s-a dovedit a fi ansamblul profesoarelor acestui liceu la care s-au alaturat un buchet de liceeni. S-a ajuns prea sus ca sa cred ca se poate mai bine”

Era sfârșit de toamnă târzie și plumburie, iar noi trăiam cu toții lumina spirituală a ajunului Zilei de 1 Decembrie – aerul din acest spațiu, pătruns de demnitate, de măreția așteptărilor pro-europene. Trăiam minunatul timp istoric pe care-l trăim, alegerea cursului democratic, posibilitatea de a ne reface Țara și Patria istorică… Delegația de profesori din România vorbeau despre aceste sfinte esențe și au declarant, într-un final, că împreună cu tinerii  de la LT „Olimp” și de pretutindeni, împreună cu toată respirația românească, putem „să aducem Europa acasă”, în modul nichitastănescian, „de acasă, acasă”, cu un nivel de viață decent, cu salarii europene, cu noi deschideri în toate domeniile cilivizatoare ale activității omului nostru…