Nicolae DABIJA va dăinui secole

Nicolae DABIJA va dăinui secole

25
DISTRIBUIȚI

Se apropie 12 martie. Vom trăi  ziua funestă cu mare durere în suflet Acum trei ani a plecat în Împărăția Domnului dragul nostru Nicolae DABIJA, Marele Patriot și Om de Cultură, Poetul  iubit al miilor de compatrioți, părintele spiritual al elevilor de la Gimnaziul „Nicolae Dabija” din Heciul Vechi. Am asistat virtual la pomenirea trecerii la cele veșnice a Marelui Bard în prezența întregului colectiv profesoral didactic. Elevii noștri, mereu în așteptarea Poetului, rămân doar cu cărțile Eternului Literat.

În preajma evenimentului de comemorare l-am visat pe Nicolae DABIJA. Poetul  a venit la noi în colectiv cu o mapă în mâini, zâmbind și a zis; „Spuneți elevilor să citească mai mult”. De fapt, el așa ne spunea: „În viață mult lucruri se întâmplă, iar cu timpul se uită, dispar, dar rămân acele fapte despre care s-a scris.”

El la noi în sat se simțea acasă, fericit. Zicea: „Satul  Heciul Vechi m-a înfiat.” Pe na din cărțile dăruite bibliotecii, autorul  scris: „ La Heciul Vechi, la Heciul Vechi,/ Oamenii au parcă-un fel al lor anume/Și frumusețile de-aici nu au perechi/În satu-acest, cel mai frumos din lume,”

Nicolae DABIJA a scris, pe 14 pagini, prefața cărții „Adevăruri trunchiate”, semnată de Constantin Bogdan, despre deportările și foametea din Basarabia de după 1940. Cu regret, Poetul nostru drag n-a ajuns în ziua când urma  să-i fie oferită cartea.

Eternizat în timpul vieții prin acordarea numelui său gimnaziilor din satele  Heciul Vechi  Sângerei, Pânzareni – Fălești. Nicolae DABIJA  va înveșnici continuu numele în denumiri de străzi, instituții, iar prin cântecele pe versurile  sale poetului va dăinui secole. Ardoarea sa de viață va trăi de-a pururi în cugete poporului, care au însușit deja lecția de istorie a românilor, ai ales, din romanul bestseller „Tema pentru acasă”. Dragostea de neam, verticalitatea și adevărul din opera Poetului se altoiesc î sufletele  și conștiința elevilor noștri, mândri că au studiat sau studiază la Gimnaziul „Nicolae Dabija”, care i-au învățat pe de rost și privirea.

Ne- au rămas luminoase și vii amintirile din zilele de 10 ianuarie 2013, când Gimnaziului din sat i s-a  atribuit numele „Nicolae Dabija”, zilele de decembrie 2013-  academicienii Mihai CIMPOI și Nicolae DABJA devin Cetățeni de Onoare a comunei Alexăndreni, din care face parte și satul Heciul Vechi: februarie 2017 – ședința cenaclului literar raional „Floarea neamului” din Sângerei cu genericul „Nicolae Dabija făclia credinței și a verticalității”, la care a participat Poetul. Vor rămâne veșnic în  memorie cele nouă întâlniri cu DABIJA, însoțite de spectacolele memorabile profund educative, cu participarea academicianului Mihai CIMPOI și a echipei de la săptămânalul Literatura și Arta – fiica poetului Doina DABIJA, maestrului Vasile Iovu, Artista Poporului Ninela CARANFIL, poetului Mihai MORĂRAȘ, actorilor Aristin CUPCEA, Nicolae JELESCU, interpretului de muzică folk Marcel ZGHEREA prieteni, care l-au însoțit pe Nicolae DABIJA.

Este de datoria noastră, a tuturor, „Cât trăim pe-acest pământ”, să păstrăm, să valorificăm moștenirea bogată a Marelui Scriitor, dăruită neamului  românesc pe care l-a iubit enorm. Veșnica lui pomenire. Lumină lină