În gimnaziul din localitatea Bilicenii Noi, la finele săptămânii trecute s-a surpat o parte din podul gimnaziului, parte a coridorului școlii. Întâmplarea deloc plăcută a avut loc în timpul orelor.
Potrivit lui Nicolae MELINTE, șeful Direcției Educație Sângerei „nimeni nu a avut de suferit. Norocul a fost că elevii erau la ore și nimeni nu s-a aflat în preajma incidentului prăbușirii bucății din tavan. Situația a fost remediată în scurt timp, foarte operativ, cu forțele proprii și mijloace minime. Ne-am convins de unii singuri, fiind la fața locului”, a precizat oficialul.
Profesorii care susțineau lecții în partea mai îndepărtată a clădirii de locul incidentului au spus că nici nu au auzit zgomotul căzăturii părții deteriorate a tavanului. Tot ei au susținut că nu-i miră faptul dat, deoarece acoperișul clădirii nu a fost schimbat de când a fost dată în exploatare clădirea școlii. Aceasta a fost construită în secolul trecut, în anul 1963. Cu timpul acoperișul a devenit tot mai instabil, a tot plouat, provocând deteriorare și instabilitate podului. Consecințele se simt prin astfel de întâmplări neplăcute, nimic nu este veșnic.
De fiecare dată când se pregătește instituția pentru un nou an școlar, se evaluează starea podului, a acoperișului. După cum a susținut administrația instituției, unde este cazul înlocuiesc ardezia acoperișului deteriorată cu alte foi noi să evite orice situație critică. Așa s-a făcut și pentru acest an școlar, a susținut directoarea interimară Evghenia FERARU:„ Până a repara și remedia situația, odată cu căderea bucății de tavan, împreună cu muncitorii gimnaziului, Nicolae și Mihail TIRON noi am organizat din nou evaluarea temeiniciei podului, dacă nu cumva mai există o altă parte slabă, pe partea căzută, după care am organizat reparația podului. Din surse proprii, cu forța de muncă proprie. Sperăm să fie bine și să fie asigurată securitatea copiilor din școală și a tuturor membrilor echipei.” Acest lucru l-am văzut în timpul vizitei. Femeia de serviciu Elizaveta BOCANCEA a spus că ea se ocupă cu vopsirea podului. După ce se va usca după prima vopsire, îl va mai înnoi încă o dată și că situația din școală a revenit la normal”.
Gimnaziul în cauză are un număr mic de copii, motiv care va conduce la optimizarea instituției. În acest sens există și decizia Consiliului raional care vrea nu vrea dar este obligat să facă acest lucru, de rând cu alte instituții cu număr mic de copii care sunt în raion. Și din acest cauză nu este o prevăzută o reparație capitală a clădirii școlii, fiind inutile investițiile. Acesta este realitatea pentru care acoperișul, cât și tavanul de tot cârpesc.