Tradițional, toamna, Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește moldovenilor să nu dea foc la frunze sau la reziduurile din grădini. Pe lângă amenzile pe care le riscă, inspectorii de mediu atrag atenția asupra impactului negativ asupra mediului și a sănătății umane pe care îl are arderea deșeurilor vegetale.
De nenumărate ori am informat cetățenii raionului, am sensibilizat factorii de decizie privind eliminarea gazelor toxice, efectul de seră apărut în ultimii ani și prejudiciile economice aduse în urma arderii deșeurilor, dar oamenii nu conștientizează acest pericol și continuă să ardă frunzele.
Spre regret, în fiecare toamnă suntem nevoiți să inspirăm aerul poluat în rezultatul arderii frunzelor, resturilor vegetale, ca mai apoi să acuzăm diferite patologii. E stabilit, că la arderea frunzelor sunt emanate diverse substanțe toxice ca monoxidul de carbon-CO, care fiind inspirat, duce la scăderea bruscă a capacității de muncă, oboseală permanentă, pot apărea cazuri de înrăutățire a văzului, afectarea sistemului nervos și celui cardio- vascular, dereglări psiho-nevralgice. De 4 ori sunt mai toxici ca CO sunt oxizii de azot din aerul poluat. Nimerind în plămâni, ei distrug alveolele și provoacă edemul pulmonar.
O alternativă ecologică și sustenabilă la ardere este compostarea frunzelor și a deșeurilor vegetale.
Potrivit Inspectoratului, compostul este un îngrășământ natural bogat care poate îmbunătăți structura solului, reține apa și sporește fertilitatea acestuia. Compostul obținut din frunzele căzute și resturile vegetale poate fi folosit pentru a hrăni grădina și plantele de grădină, înlocuind astfel îngrășămintele chimice.
Inspectoratul de Mediu vine și cu sfaturi legate de procesul de compostare. Întâi se adun frunzele și alte deșeuri vegetale într-un loc special amenajat, cum ar fi o grămadă de compost sau un compostor. Frunzele se pot combina cu diferite tipuri de resturi organice. Compostul trebuie udat și aerisit periodic pentru a susține procesul de dezintegrare și fermentare. Procesul de compostare poate dura câteva luni până la câțiva ani, în funcție de condițiile locale și de amestecul de materiale.
Pentru viitorul copiilor, nepoților, renunțați la arderea frunzelor, compostați-le.