Pomicultorii au fost instruiți pentru o mai bună roadă în livezi

 Pomicultorii au fost instruiți pentru o mai bună roadă în livezi

16
DISTRIBUIȚI

  Pentru pomicultorii din raionul Sângerei a fost organizat un seminar de instruire cu tema:„Particularitățile biologice și tehnologice ale  conducerii și tăierii pomilor fructiferi în contextul schimbărilor climaterice. Seminarul a fost organizat de către specialiștii din cadrul Serviciului Agricultură și Cadastru al Consiliului raional.

Potrivit lui Ion HARABAJIU, specialistul principal în cadrul Serviciului„ întrunirea pomicultorilor a avut loc pe teritoriul satului Izvoare și în   livezile producătorului agricol Viorel CLIPCA, directorul SRL „Florplus Agro”. „Aici s-au reunit producători de fructe, agenți economici și specialiști ANSA. Interesul pentru producătorii agricoli a fost să-și desăvârșească abilitățile de bună curățare a pomilor livezii, cum mai bine să fie pregătiți de roada viitoare”,a estimat specialistul. Seminarul a fost susținut de Ion GROSU, doctor în agricultură și șef de laborator la Institutul Științifico – Practic Horticultură și Tehnologii Alimentare din mun. Chișinău. El a  oferit recomandări și a arătat demonstrații practice  în momentele când a fost nevoie să  însușească mai bine pomicultorii. Nu este pentru prima oară  când omul de știință  vine  în raionul Sângerei, pentru  pomicultori  și bunele practici și deprinderi pe care el le insuflă și le recomandă, grație cărui fapt avem și recolte frumoase în livezi. Grație profesionalismului expertului, pomicultorii au spus că  au primit consultații esențiale privind metodele corecte de tăiere a pomilor fructiferi, creându-le condiții de a fi cât mai productivi în rod.

„Demonstrațiile practice din livadă i-au ajutat și îi ajută pe participanții

 la astfel de instruiri să înțeleagă metodele eficiente de curățare a pomilor și modul în care pot corecta greșelile din anii precedenți, a precizat specialista – principală în cadrul Serviciului Agricultură și Cadastru, Valentina BACIU.

Instruirile practice în teren au fost o oportunitate valoroasă pentru participanți. După învățăminte și deprinderi practice cu care  și-au îmbogățit practica de muncă în livezi, ei au putut  stabili relații de colaborare cu alți producători din domeniu.