Pe parcursul anului, în Moldova, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 23,32%. Costul articolelor nealimentare a crescut cu 14,9%. Serviciile au crescut cu 16,97%. Angajații BNS au luat pentru comparație datele din februarie 2022 și februarie 2021.
Dacă comparăm cifrele din ianuarie și februarie ale acestui an, prețurile la produsele alimente au crescut cu 2,81%. Produsele nealimentare au crescut cu 2,17%.
Prețul pâinii de secară a crescut cu 10,2%. Pâinea de grâu costă cu 4,2% mai mult, făina de mălai cu 3,2% mai mult, iar făina de grâu cu 2,6%.
Costul legumelor proaspete a crescut în medie cu 10%. De exemplu, prețul roșiilor în această perioadă a crescut cu 23%, castraveții s-au scumpit cu 13,8%, varza cu 10%.
Costul legumelor rădăcinoase a crescut cu 6,1%. Prețul usturoiului a crescut cu 3,5%, cartofii – cu 5,1%. De asemenea, prețul fructelor proaspete a crescut cu 2,9%, inclusiv prețul strugurilor proaspeți cu 13,7%, fructele sămânțoase – cu 4,7%, fructele exotice – cu 2%.
Laptele şi produsele lactate au crescut – cu 2,2% (inclusiv la produse din lapte acru – cu 2,8%, smântână şi frişcă – cu 2,6%, brânză de vaci – cu 2,3%, caşcaval şi brânză de oi – cu 2,2%, lapte semidegresat și lapte integral – cu 1,7% și, respectiv, cu 1,2%). Au crescut prețurile și pentru carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,6% (inclusiv la carne de vită – cu 4,2%, carne de pasăre – cu 2,0%, carne de porc – cu 1,3%).
Concomitent, în aceeași perioadă, au fost înregistrate reduceri de preţ la ouă de găină – cu 3,7%.
Continuarea citiți în n.13 din 18 martie 2022