Problemele din activitatea lucrătorilor culturii raionului

      Problemele din activitatea lucrătorilor culturii raionului

28
DISTRIBUIȚI

Angajații din domeniul culturii, raionului au participat cu interes sporit la întrunirea dedicată activității lor, pentru a evalua activitatea instituțiilor culturale sau ași primi nota pe parcursul anului  trecut și a se pronunța asupra problemelor, care ar putea fi soluționate. Spre o mai bună eficiență a activității  și o implicare în creșterea nivelului  de cultură în societate și a prețuirii valorilor culturale.

Agenda întrunirii a cuprins mai multe subiecte din frământul muncii  lucrătorilor culturii raionului. Întâiul dintre cele discutate a ținut de „Retrospectiva activității culturale din raion, desfășurată în colaborare și parteneriat cu administrațiile publice locale ( APL)de nivelul I și instituțiile de cultură subordonate. În expunerile raportului său Valeriu RUSU a  menționat că„ specialiști extraordinari  sunt și conduc cu dezvoltarea culturii în raion, comunitate cu comunitate. Acest fapt este recunoscut la nivel  de raion, dar și a ajuns până la Ministerul Culturii. Nici unde în alt raion din republică nu se promovează atât de mult cultura ca la noi. Sunt organizate  decât ¾ festivaluri – concursuri de nivel raional. Sângereiul deține întâietatea, cu 16 festivaluri raionale, fiecare  diferit organizate, cu permutarea locului desfășurării. Festivalurile cu încărcătura lor merg în comunitățile rurale, cum bunăoară  Festivalul Cântecului Pascal anul trecut a fost găzduit de Biserica din satul Flămânzeni, după Mănăstirea din Bocancea. În anul  în curs, evenimentul  „Pentru tine, Doamne ”va fi organizat în localitatea Răzălăi. Domeniul culturii raionului are un sol fertil, unde prind aripi și devin artiști ai neamului mulți artiști , cu nume de aur în cultura națională. Secția Cultură cu specialiștii săi, făcând echipă bună împreună ,știu a aprecia și a încuraja  tinerele talente și a le crește aripile prin fiecare  concurs și festival, care mai apoi promovează raionul, vatra și cultura noastră.

  Mai mult, Valeriu RUSU nu doar realizează  activitățile culturale,neobosit. De la el preiau modelul nu numai colegi din republică. Se întâmplă  că-i reușește mai bine decât oricui altul să țină sub aripa sa ocrotitore  echipa de specialiști. Mai mult, și Ministerul Culturii, Consiliul administrativ Național dă ascultare propunerilor sale,  aduse din inima  activităților și problemelor ce domină  în cultură, pe care șeful de la Sângerei le expune tranșant, concret, cu soluții confirmative . Acestea nu sunt puse în mape și uitate. Se iau în calcul, se aplică în strategiile  aprobate de Ministerul Culturii  și în regulamentele elaborate.

  În discursul său asupra  mesajului  întrunirii, Tamara DELEU, specialistă principală  a abordat probleme adecvate pentru biblioteci, inclusiv s-a referit la lipsa finanțelor. S-a referit la necesitatea completării bibliotecilor,rafturilor acestora  cu noi titluri de carte. „Donațiile sunt bune, acceptate, în primul rând cele oferite de Biblioteca Națională. Dar în mare parte  nu răspund așteptărilor cititorilor bibliotecilor Unde și dai cărți de poezie, ale autorilor  noi-născuți. În mare parte acestea fac parte din donații. Vorba ceea: ce nu-mi trebuie mie, îți dau ție. Donațiile personale  tot nu sunt o soluție. Este salutabilă dorința  oamenilor de a face bine bibliotecilor și viitoarelor generații de cititori. Dar rar donatori  care ar compune donația lor personală bibliotecii cu cărți de Păunescu, de Vieru, de Octavian Goga și alți renumiți  poeți și scriitori. Nu este un reproș, nu le au poate. Majoritatea dintre ei dețin biblioteci formate din cărți  în chirilică.” Le propun ca donație personală bibliotecilor, care  nu aduc nici bucurie, nici prinos de lecturare.  Nu mai spunem de asigurarea  bibliotecilor, dar și a unei alte instituții culturale cu   un computer,  e și mai gravă.. Nici scenariu să  scrii  a unui eveniment sau spectacol, nici invitație să  scrii  si s-o elaborezi frumos, pe potrivă  ca de la o instituție culturală.

  În continuare directoarea Bibliotecii Publice raionale Tatiana ȚÎBÎRNĂ a  prezentat audienței evenimentele pentru perioada de activitate 2025 și lansarea Campaniei  „Citim cu voce tare”, cât și Ziua Națională a Lecturii. Directorul artistic al Casei Raionale de Cultură „Nicolae Iorga” Anastasia RUSU a prezentat  un raport  cu privire la categoriile stabilite pentru instituții. În funcție  de volumul și gradul de complexitate a activității culturale realizate în anul 2024. Dintre toate instituțiile culturale categoria superioară o dețin: Casa de Cultură „Valentina SECUREANU” din satul Chișcăreni și Casa de Cultură „Nicolae GLIB” din satul Pepeni. Totodată ea a prezentat  evenimentele și proiectele culturale  pentru perioada  de activitate a anului 2025.

   Prezenți la eveniment , președintele raionului Cristian CAINARIAN, cât și Igor CURCĂ , șeful adjunct al  Oficiului Teritorial  Bălți al Cancelarie de Stat au apreciat  înalt și la justa valoare  contribuția  lucrătorilor culturii la schimbarea percepției populației asupra valorilor culturale și mersului european. Au recunoscut  că sunt  indicate a fi investite mai multe  surse  financiare în domeniul culturii raionului. Întrucât  bugetul este sărac, s-a ales prioritate extinderea rețelei de asigurarea cu  gaze naturale a încă opt localități din raion. În acest domeniu  va fi  investirea surselor financiare. Cu toate acestea oficialii raionului au lansat garanții că  se vor găsi soluții spre menținerea vie a activității culturale a  raionului. Veronica SERBUȘCA, vicepreședinta raionului  a încurajat  activiștii culturali că îi va susține în  atragerea  investițiilor în cultură prin proiecte bine argumentate și promovate.