Producătorii de cereale, nu cred într-un nou sezon agricol

Producătorii de cereale, nu cred într-un nou sezon agricol

13
DISTRIBUIȚI

 Producătorii  agricoli din raionul Sângerei au dorit  să aibă o întâlnire cu  reprezentanții actualei guvernări, înainte de a scoate utilajele agricole în câmp.  De curând trebuie să iasă la semănat, ei însă nu au cu ce  demara lucrările. Stau cu o povară de probleme asupra capului. Cea mai gravă că nu au putut vinde cerealele, stau cu producția stocată. Grâu au , bani n-au, nici  băncile credite  favorabile nu dau. Până ar putea scoate bani din piatră seacă, ei  au binevoit să participe la întâlnirea cu membrii Comisiei parlamentare de profil, condusă de  Alexandru Trubca, cărora  le-au expus problemele lor durut și de ce agricultura  și fiecare dintre ei sunt în pericol de pieire.

Producătorii de cereale, nu cred într-un nou sezon agricol.

  La reuniune cu membrii  comisiei parlamentare au participat agenții economici din domeniu, cât și primarii raionului ,cu inginerii cadastrali, cu reprezentanții ANSA, cât și ai Inspecției Ecologice de Stat, alături de conducerea raionului. Președintele Comisiei parlamentare  Alexandru Trubca s-a arătat deschis să găsească soluții pentru  problemele agricultorilor din raion.

   Problemele au fost expuse în cadrul sesiunii de întrebări  pentru răspunsuri. Constantin Vrabie  , producător agricol din zona Alexăndreni, director SRL „Prundelia”, a vorbit despre  problemele legumicultorilor, despre irigarea cu dificultăți și costurile majorate la apa din Apeductul Soroca-Bălți ,reglementarea acestora  atât încât să fie posibil acumularea unei rezerve utile la prețuri mai joase și mai convenabile. Tânărul legumicultor  și arătat dezamăgirea provocată de  supra costurile la inputuri și semințe.

    Alt producător, probleme similare. Gheorghe Cernogal, directorul  gospodăriei țărănești din localitatea Ciuciuieni a semnalat (nu pentru prima dată) problema lipsei apei pentru irigare, necesitatea împăduririi masive, din considerentul că pădurile atrag ploile și umiditatea în sol. „În 35 de ani în gospodăria agricolă am avut„ norocul” să lucrez cu soluri cu grad de bonitate de 30 %, nu de 60-65 cum sunt celelalte soluri. Insist în continuare pe impozitarea diferită, să fie în  funcție de calitatea  solului”, a remarcat gospodarul.

  De azi pe mâine trăiește agricultorul . Acest lucru  l-a remarcat  și Grigore  Irimencu,  directorul SRL„Virtuozimpex”. Experimentatul   gospodar s-a revoltat pe prețuri  exagerate la inputuri și prețuri umilitor de joase la  grâu, floarea soarelui. Mai scump „macucul „decât  semințele de floarea soarelui.  S-a revoltat pentru pierderile  acumulate la producția de cereale – mai scump prețul de producere, decât cel de vânzare  propus .” La rândul său, Mihai Cucoș,  directorul SRL ”Semincerul Unic”, alt producător  pe care se ține agricultura raionului  a spus că dezastrul din  domeniu este provocat în mare parte de războiul din Ucraina,   provocat de Federația Rusă. Cât va fi haosul războiului, va continua dezastrul  în agricultura raionului și a țării. Să fie pace, să putem ieși în câmp peste o lună de zile, cu bune, cu rele. Dacă ne vom bucura de pace, ar fi  posibilă recomandarea care o fac: impozitul  funciar unic în agricultură și returnarea TVA-ului și     subvenționarea  să se facă la hectar.

  Primarii prezenți s-au arătat  cointeresați de problema delimitării terenurilor agricole.