Profesorul Gheorghe Țurcanu,  răpus de suferință

Profesorul Gheorghe Țurcanu,  răpus de suferință

907
DISTRIBUIȚI

La  casa sa proprie,  din orașul Sângerei, unde o viață a trăit, a s-a stins din viață în grele suferințe încă tânăr Gheorghe Țurcanu , fostul profesor de matematică, ultimul  loc de muncă fiind LT „Olimp”. L-a pierdut  comunitatea academică a liceului, l-a pierdut familia sa, ca  soț, ca tătic de fată și băiat, ca bunic.

Regretatul profesor și prieten, profesor al generațiilor de copii printre care și copii noștri, s-a stins din viață încă tânăr. Se retrase de la ore  de bună voie , în ultimul  timp. Spunea că nu mai ține, trebuie să stea acasă, să ia un pic  de odihnă.  Copiii de liceu, învățăceii săi au suferit mult  că profesorul  a părăsit orele și liceul, unde  îl așteptau zi de zi. Era  profund matematician, era un erudit și copiii îl iubeau. Cerea mult, și cu cât cerea mai mult de la copii, îi intriga, îi motiva  să facă din fiecare ecuație de logică și matematică o enigmă. Ei  până la urmă  reușeau și profesorul  știa că o să reușească, pentru  că știa ce le preda și cum  le preda disciplina. El făcea poezie din matematică. Construia cetăți din ecuații, cetăți din logică și pentru regăsirea logicii. Era un joc la tablă, printre   ecuații, printre probleme de logică. Era tablă de șah unde el, regele, mereu îi ținea pe toți în șah, până simplii pioni, elevii săi deveneau regi ai  tablei de șan, adică ai matematicii. Așa lucra  Gheorghe Țurcanu, profesorul de excelență, cu care s-a mândrit ani buni Liceul „Mihai Eminescu”, unde ne-a învățat copiii, apoi Liceul „Olimp”, unde   a predat ani în șir, câștigând cu discipolii săi, cele mai performante locuri la olimpiadele de matematică raionale și republicane. După Gheorghe Țurcanu, profesorul  de matematică al Sângereiului, renumit, plângeau  catedrele de matematică ale Academiei și Instituțiilor superioare de învățământ. În  nenumărate rânduri a fost rugat  să vină la Chișinău, profesor la instituții superioare. El a avut  colaborări. Se întrecea în matematică cu cei mai vestiți matematicieni,  propunea soluțiile sale de rezolvare, de multe ori îi depășea pe toți. Era aplaudat, lăudat, venerat și rugat  din nou: lasă Sângereiul și vină în mediul nostru mai academic, la matematica superioară. Gheorghe o adora.   

 Acesta a fost Gheorghe Țurcanu, profesorul renumit de matematică de la Sângerei. În urma sa a lăsat generații de matematicieni care au iubit matematica, sau și-au ales profesii legate de matematică, tocmai de aceea că le-a fost profesor Gheorghe Țurcanu.

 În acest moment nu ne vine a crede  că  sufletul lui a devenit o ecuație  matematică fără răspuns și  fără suflare, închisă pentru totdeauna. S-a stins în suferință, pentru că și pe aceste dureri le-a suportat   tot  fiind bărbat și matematician puternic. Frumos, înalt ca un munte, ca și soția sa Eugenia, au adus pe lume copii frumoși și deștepți care acum sunt în grea suferință. Cum să moară, tata, cum? Era atât de măreț și puternic. Suferința  de  când  s-a abătut asupra lui încă tânăr și bun de viață, a simțit-o și a retrăit-o toată doamna Eugenia ,soția, profesoară și ea. Azi e toată lacrimă, dor, suferință și durere, cât cetatea matematicii creată de-o viață de iubitul ei Gheorghe, matematicianul erudit și măreț prin gândirea sa matematică.

  Dacă   Dumnezeu duce lipsă în ceruri  de asemenea somități a lumii pământești, s-a grăbit să-l ia. Nu ne convine, ne doare  că ne-a părăsit, ne doare că l-a răpus   suferința. Era atât de puternic și n-a vrut să moară, n-a vrut  să ne părăsească.

 Dumnezeu să-l odinească în ceruri.