Secţia Situaţii Excepţionale Sângerei Vă informează că de la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul raionului au avut loc 19 incendii, totodată echipele de intervenţie au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 331 de focare de ardere a vegetaţiei uscate.
Luând în consideraţie că suntem în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru evitarea cazurilor neplăcute soldate cu eventuale incendii Secţia Situaţii Excepţionale Sângerei atenţionează toţi cetăţenii să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor atât până la venirea sărbătorilor cât şi în noaptea Învierii şi îndeosebi în timpul slujbelor religioase atunci când practic toate instituţiile de cult sunt aglomerate cu enoriaşi şi credincioşi. Angajaţii SSE Sângerei vor fi prezenţi la oficierea slujbelor religiase prilejuite Sărbătorii Învierii Domnului şi vor familiariza preoţii şi pastorii lăcaşurilor de cult cu regulile de apărare împotriva incendiilor în timpul desfăşurărării slujbelor, în scopul evitării cazurilor de incendii.
În acest sens, recomandăm respectarea următoarelor reguli: evitarea supraaglomerării locaşelor de cult; neadmiterea blocării sau închiderii uşilor de acces/evacuare în timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros; evitarea parcarii autoturismelor persoanelor, a microbuzelor în locurile care ar putea bloca căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în caz incendiu; neadmiterea utilizării pentru lumânări ca sisteme de protecţie hârtie, folie din plastic, întrucît aceste materiale se aprind uşor; în interiorul bisericilor este necesar ca enoriaşii să menţină o distanţă de siguranţã faţă de cei din jur, pentru a evita contactul dintre lumânări şi haine; sfeşnicele şi alte corpuri de iluminat cu foc deschis de a fi instalate pe suporturi incombustibile; în interiorul şi în apropierea bisericilor, lumânările de fi depuse numai în spaţiile special amenajate; în noaptea de Înviere, nu se recomandă de a transporta lumânările aprinse în mijloacele de transport; acasă, lumânările purtătoare de lumină sfântă se vor amplasa în siguranţă, în vase incombustibile, la distanţă sigură de orce material combustibil.
În cazul în care izbucneşte un incendiu este foarte important păstrarea calmulului în scopul evitării accidentelor şi evitarea panicii. Este recomandată stingerea incendiului în faza incipientă a acestuia, prioritară însă rămăne a fi salvarea vieţii oamenilor aflaţi în interior. Foarte importantă este anunţarea Serviciului 112 în cel mai scurt timp. În noaptea Învierii, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale va activa într-un regim sporit, pentru a acţiona prompt în caz de necesitate. Dacă fiecare dintre noi va cunoaşte şi va respecta regulile de apărare împotriva incendiilor atunci nu vor exista situaţii neplăcute soldate cu cazuri tragice şi vom avea parte de linişte sufletească şi sărbători cu adevărat fericite.
În cazul depistării unui incendiu, de urgenţă apelaţi 112.
Sergiu Mihaliuc, șeful SSE Sângerei