Producătorii agricoli din raionul Sângerei sunt încadrați activ în lucrările de recoltare a culturilor cerealiere din prima grupă. Se recoltează în condiții extreme de secetă și căldură sufocantă, dar activ și bine organizat.
Potrivit specialistului Ion Harabagiu, reprezentantul Direcției Agricultură și Cadastru: „din totalul de suprafețe cultivate cu grâu de toamnă de 11 739 hectare 80 %, sunt recoltate. Seceratul orzului de toamnă s-a încheiat pe întreaga suprafață de 2840 hectare cultivate. Este la final recoltarea culturii de mazăre de pe 519 hectare cultivate. Zilele acestea vor fi încheiate lucrările de recoltare a rapiței pe întreaga suprafață de 2840 hectare. Campania secerișului 2024, lucrările cuprinse în ea se desfășoară în condițiile de extremă secetă, la temperaturi până la 38-40 grade.”
Gospodarii tineri ai pământului din raion Nicolae Lelic, Cornel Burcovschii, urcă singuri la volanul combinei sau tractorului . Pun umărul, nu stau în cămăși albe, ci în sudoarea frunții. Erou al situației la recoltare este și alt tânăr producător, Lucian Balan, director SRL” Cozășteanul”. El s-a încumetat să diversifice producția pe terenurile sale cu bonitate scundă, cu pericol de alunecări, abrupte, pe care lucrările agricole se desfășoară cu dificultate. Prin diversificare a obținut să cultive mai multe produse, cum ar fi cultivarea grâului fără gluten, producție ecologică. Acest tablou îl vezi și la recoltare, încercați de dificultăți sunt participanții la recoltarea pâinii, acum. Prin aceste extreme, cât și cele de secetă, tânărul agricultor crește și recoltează pâinea.
Potrivit specialiștilor Direcției Agricole care țin în vizor situația: „ unii dintre gospodarii pământului și eroii secerișului au reușit total efectuarea lucrărilor de recoltare a culturilor din prima grupă. La bun final și cu productivitate relativ bună la hectar au încheiat recoltarea producătorii SRL „Semincerul Unic” director Mihai Cucoș, SRL „ Accesal Grup”( director Sergiu Agachi), SRL „Agrotehimpex”, director Alexandru Prepeliță, SRL-urile „DantAgro” și „Buntovit”, administrate de Mihai Ciubuc, SRL „Pasagrocom” cu Petru Panciuc , SRL „ Protuvim Agro”, cu Mihail Bîrsanu, SRL „ Coriandro Agro” cu Ion și Sergiu Vieru.
Cu asemenea secetă cumplită și distrugătoare de culturi agricole, porumb nu vom avea, cu siguranță, estimează specialiștii, dar și producătorii. Cu recolta de grâu, de orz, recoltată acum încă ne mai putem împăca. Din calculele prealabil făcute, unele gospodării ca „Semincerul Unic” ar fi obținut câte 3,7 tone la hectar de grâu, și 3,9 tone orz de toamnă. Alte unități agricole, ca GȚ„ Racu Nicolae” sau Compania agricolă ”Tofan și C” au recoltat bine organizat, finalizând lucrările secerișului, dar recolta la hectar , după calculele prealabile, ar fi mică de tot. Dacă ploaie nu e, recoltă nu e.