Liderii sindicali ai Organizațiilor Sindicale Primare din domeniul educației raionului, cât și membrii Biroului Executiv al Consiliului Raional CSRTDEȘ Sângerei au convocat recent o ședință lărgită, unde au pus în discuție mai multe chestiuni, printre care și alegerea secretatului CR al CSRTDEȘ pentru noul mandat.
În unanimitate membrii sindicatului prezenți au votat pentru aprobarea candidaturii propuse, a Annei IANICIAC , președinta Organizației sindicale primare de la Gimnaziul „Luceafărul ”din orașul Biruința. În continuare s-au făcut analize Cu privire la Raportul Statistic general despre efectivul sindical pe anul 2024, situația la 1 ianuarie 2025. S-au analizat rezultatele managementului financiar și executării Bugetului organizației pentru anul 2024, prezentat de președintele Ion ROȘCA și contabila Veronica CERNOGAL.
Sindicaliștii bat alarma
La necesitatea de angajare în sistemul educațional raional a 45 de tineri, oferta înaintată de Direcția Educație, au răspuns la solicitare doar 14 tineri specialiști pentru acest an de studii și pentru viitor. Din organizația raională fac parte 1815 de sindicaliști. La 1 ianuarie trecut organizația a rămas fără șase unități primare de sindicat. Aceasta din motivul că a fost lichidată școala profesională din Alexăndreni, școlile primare din Bobletici și Alexeuca, gimnaziul Cozești, cel din Petrouca , cât și din Țiplești. Problema este că mulți dintre angajații acestor școli au rămas pe drumuri. Pe acest fapt sindicaliștii au bătut alarma. Potrivit președintelui Ion ROȘCA „APL-urile de nivelul I nu și-au onorat obligațiunile în privința oferirii altor șanse acestor profesori și învățători. Mulți dintre ei disponibilizați au refuzat angajările, alegând primirea indemnizațiilor cuvenite din partea statului și mai apoi , până la anul vor mai vedea. Din 1815 membri ai sindicatului 130 sunt femei. Organizațiile sindicale complete sunt în 50 de instituții educaționale. În alte 26 instituții, fac parte din organizație sindicală de la 7 la 14 membri. Aici mai e mult de lucru. Mult mai favorabilă în acest sens este situația în organizațiile sindicale din instituțiile de educație timpurie. Doar 24 de oameni angajați în acest domeniu nu sunt sindicaliști. Este cel mai bun și înalt indicator pe întreaga republică. Din 798 angajați, avem 774 sindicaliști”, a precizat președintele.
S-au abordat și alte aspecte. 150 manageri ai instituțiilor educaționale nu dețin grad managerial. Cu greu se angajează specialiștii în cadrul Direcției Educație. Motivul este că salariul este de 6-7 mii lei, mult mai mic decât al cadrelor didactice din școli. Iar autoritatea educațională raională are nevoie de specialiști cu grad didactic superior. Membrii sindicatului prezenți au luat act de toate aceste conținuturi ale notei explicative. S-a luat act și de rezultatele și realizările curente ale organizațiilor primare.
Este bine știut că liderii de sindicat fac voluntariat prin munca lor. Odată cu venirea domnului președinte ROȘCA la postul respectiv s-a decis să fie remunerată cât de cât activitatea liderilor sindicale, cu 3% din suma cotizațiilor. Adică fiecare primește o remunerare de 300 de lei. Nu este mult , dar este o motivație. Trebuie de spus , că Consiliul raional al Sindicatului Educației și Științei este unicul în cadrul Federației Naționale care face acest lucru, se gândește la oamenii săi.
Sindicaliștii din domeniul educație au decis și asupra organizării și promovării Festivalului raional al angajaților din domeniu. Potrivit deciziei luate, festivalul se va desfășura la 3 mai în incinta Casei raionale de Cultură „Nicolae IORGA”.
În mod democratic și bună unitate și armonie a relațiilor sindicaliștilor au fost abordate toate chestiunile de pe ordinea de zi. Fiecare dintre cei prezenți au simțit respect, stimă și apreciere pentru munca de voluntariat în mare parte care o fac. Totodată au simțit că în schimb atunci când este nevoie de o stimulare, de un ajutor material, de o remunerare a performanțelor sau de o întremare a sănătății sunt susținuți, ajutați, ca într-o familie, unde unul se susține pe celălalt.