Un potențial focar de gripă aviară

Un potențial focar de gripă aviară

24
DISTRIBUIȚI

Recent, si-a desfășurat lucrările  ședința extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Sângerei.  În cadrul  acesteia au fost puse în discuție subiectele: „Cu privire la înregistrarea cazului de gripă aviară la păsările din fauna sălbatică de pe teritoriul comunei Cubolta” și „Planul de măsuri ce urmează să fie întreprins în regim de urgență pe teritoriul raionului Sângerei”.

O  lebădă a fost găsită moartă pe un lac din satul Cubolta. Specialiștii Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din municipiul Bălți și raionul Sângerei au prelevat probe ca să afle dacă aveau gripă aviară. Specialiștii ANSA Bălți de comun acord cu conducerea raionului Sângerei s-au întrunit recent într-o ședință extraordinară unde au prezentat o primă ipoteză despre sursa infecției și au aprobat Planul de măsuri urgente ce urmează a fi întreprinse.

Cristian Cainarian, președintele raionului. „Conducerea raionului a fost informată că s-a confirmat prezența virusului gripei aviare  în comuna Cubolta. Se presupune că virusul a pornit din dauna sălbatică deoarece pe lacul din Cubolta, viețuiesc păsări sălbatice. De aceea, ne-am întrunit de urgență astăzi,  pentru a aproba Planul  de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului. Misiunea noastră este să întreprindem toate măsurile pentru a contracara virusul. Specialiștii din domeniu, autoritățile publice locale  trebuie să informeze populația despre măsurile de prevenire a gripei aviare. Specialiștilor de la ANSA le recomand să desfășoare o anchetă  epidemiologică pentru siguranța alimentelor Sângerei, în colaborare cu alte   instituții competente ale statului.”

Aurel Drobot, șeful-adjunct al Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor municipiul Bălți a relatat în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Sângerei despre înregistrarea cazului de influență aviară la  palmipede din fauna sălbatică de pe teritoriul comunei Cubolta. „Într-adevăr, în comuna Cubolta  s-a confirmat în urma probelor  biologice gripa aviară la lebede.  Imediat  ne-am deplasat la fața locului, am prelevat probe, am impus restricții.  Oamenii din zonă sunt îndemnați să respecte măsurile de prevenire în cazul gripei aviare.  Dacă  nu dă doamne, cineva are suspiciuni la păsări, sunt rugați să anunțe imediat primarul comunei. La fel, este interzis să scoată din localitate păsări sau animale.

Noi am depistat o zonă nisipoasă cu pânza freatică la o adâncime corespunzătoare pentru a ecarisa teritoriul și a îngropa în această zonă cadavrele depistate, bineînțeles cu dezinfecția de rigoare, pentru a evita răspândirea microbilor în mediu, la alte păsări domestice sau sălbatice. Pentru a nu fi un posibil focar, ne-am mobilizat la maxim.

În contextul evoluției gripei aviare, toate instituțiile din teritoriu trebuie să facă informări permanente către primării, ferme comerciale și gospodării private, astfel încât contactul  dintre păsările domestice și cele sălbatice să fie evitat și să nu să se răspândească focare la păsările domestice .”

Centrul pentru Sănătate Publică Sângerei,  recomandă cetățenilor raionului să evite contactul cu păsările sălbatice, în contextul depistării virusului gripei aviare la păsări sălbatice (lebede) și apariția de noi cazuri suspecte .

Gheorghe Balea, șeful Centrului de Sănătate Publică: „Precizăm că riscul de răspândire la oameni a acestei tulpini rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A (HS5N1) fiind asociat contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate. Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător.

Pentru a reduce riscurile pentru sănătatea publică recomandăm să evitați contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sunt moarte, cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.

De asemenea recomandăm cetățenilor spălatul cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările, Totodată, carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 C”.

Gripa aviară este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează, în mare parte, păsările de curte și cele sălbatice, de apă. Localnicii spun să sunt informați despre măsurile sanitare în cazul apariției bolii.

„ Nu le permitem păsărilor să iasă din coteț, spălăm vasul cu apă, apoi le mai facem dezinfecție cu var, așa cum făceam înainte. Se face vaccin, se administrează mâncare specializată pentru că tot noi până la urmă le mâncăm, nu le creștem pentru vânzare.”

În comuna Cubolta, dar și satele supravegheate, este interzisă vânzarea sau cumpărarea păsărilor vii și a produselor din carne de pasăre.