Alexei Eremciuc este unicul veteran al celui de al doilea război mondial rămas în viață în raionul Sângerei. El este cetățean al satului Grigorăuca și duminică 24 martie, 2024 a împlinit 100 de ani.
Cu această ocazie, la 100 de ani împliniți veteranul longeviv a avut casa și sufletul pline cu oaspeți dragi, neașteptați, de calde și deosebite emoții. La anii care i-a împlinit are claritate în gândire, memorie și-ți spune totul: cum a trăit, căruțaș fiind, cum a muncit, cum și-a întreținut familia cu 6 copii și cum s-a străduit să fie model și sprijin pentru familie și pentru fiecare consătean de al său. Doar că picioarele nu-l prea ascultă. Doi ani în urmă când îl vizitasem era mai voinic: cu găleata cu dovleac se ducea să hrănească caprele. Mai dădea cu sapa prin porumb. Acum este mai greu, dar bine că vede, înțelege ,aude, spune de ce are nevoie. Îl doare că nu mai poate munci. El așa și crede până la această linie minunată a longevității că munca este cea care l-a înălțat pe acest munte al vârstei longevive, la care nu oricare altul ajunge. De zeci de ori spune mulțumesc că a putut munci. Munca și mișcarea multă l-a salvat de la toate cele grele, triste. În viața sa a mai fost foarte matinal. Au confirmat vecinii săi, Lidia și Vladimir Stețiuc :„el se trezea cel mai devreme în toată mahalaua. Nu că nu avea somn. Avea griji multe. Îngrijea toată gospodăria, până a pleca la muncă. Nu-și permitea să lase treburile gospodăriei pe seama soției. Pentru el era mamă a șase copii, cum să-i lași și poverile gospodăriei pe seama ei. Nu și-a permis niciodată. Și așa au stat împreună în căsnicie 70 de ani, până soția sa Olimpiada a decedat. Un alt secret al longevității sale, cred oamenii de aici, ar fi dragostea de oameni, a sărit totdeauna în ajutor, a purtat cântec în suflet, a fredonat melodii și nu a putut purta răutate, nici ranchiună. Acest pozitivism a dat bine existenței sale, sufletului, inimii și rădăcini trainice anilor săi,să se adâncească cât mai mult.
„Munca, munca și iarăși munca l-au răsplătit cu acești ani frumoși și lungi de viață. Noi suntem mândri că în comuna noastră avem în viață și printre noi un asemenea cetățean. În spatele său el a dus nu doar bucuria anilor trăiți, dar și a biruinței în acel război al doilea mondial. A adus bucuria păcii și a construcției unei vieți pașnice. Așa a văzut și perceput lucrurile veteranul, a fost și rămâne mândrie și model pentru noi toți,cât și pentru generațiile tinere. Datoria noastră este să-i cunoaștem această istorie vie, care face parte din istoria mare a țării noastre și s-o păstrăm cu sfințenie”, a menționat primarul Anatolie Hajevschi .În numele primăriei, edilul a dăruit și un dar de preț, dar și simbolic, o plapumă sub care să-și păstreze anii împliniți și ceilalți care vor veni să-i adăpostească și să-i onoreze , ca sub o umbrelă a păcii și liniștii vieții.
La asemenea eveniment veteranului supraviețuitor s-a bucurat să fie vizitat și onorat de președintele raionului Cristian Cainarian, de vicepreședintele Ivan Cebotari ,de președintele Asociației tuturor veteranilor din raionul Sângerei Victor Guțu, de echipa Secției Administrativ Militare cu Evgen Gorodenco, de primarul Anatolie Hajevschi și funcționarii primăriei Grigorăuca, de rude, vecini de familia sa lărgită, feciori, nurori, nepoți, strănepoți și străstrănepoți. Pentru toți cei ce l-au vizitat și onorat, indiferent de funcție, vârstă, supraviețuitorul Alexei Eremciuc este o filă vie și o legendă a istoriei, a trecutului, prezentului și chiar viitorului.
Continuarea articolului citiți în ziarul „EN” din 29 martie 2024.