Vectorul european al Republicii Moldova –  în Constituție. La 20 octombrie cu...

Vectorul european al Republicii Moldova –  în Constituție. La 20 octombrie cu votul nostru, vom pune capăt sărăciei și minciunii

6
DISTRIBUIȚI

Precizăm că în această toamnă, LA 20 octombrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendum. Oamenii își vor alege viitorul președinte al țării, pentru un mandat de 4 ani. La fel, cetățenii vor fi chemați la urne pentru a răspunde, la referendum, la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Cetățenii sunt cei care merg la urne și îi aleg pe politicienii care să conducă țara. Iar politicienii câștigători sunt obligați să aibă viziune și să facă tot posibilul pentru a îmbunătăți viața celor care le-au acordat încredere. Niște calcule simple arată că cel mai substanțial ajutor oferit pentru modernizarea Republicii Moldova în ultimii ani a venit din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii. Cetățenii noștri trebuie să conștientizeze acest fapt și la 20 octombrie să spună clar da integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Peste o săptămână trebuie  să punem punct în problema vectorului de dezvoltare a R. Moldova. Cetățenii trebuie să hotărască c în Constituție să apară un articol care să stipuleze faptul ca țara noastră să se regăsească în Uniunea Europeană. La 20 octombrie lumea trebuie să răspundă dacă este de acord ca în Constituție  să fie stipulat expres acest lucru. Noi singuri ne decidem viitorul, iar asta trebuie să înțeleagă toți, pentru ca noi, cetățenii să confirmăm voința de a mișca Moldova spre vest în Uniunea Europeană. Este o șansă de a demonstra comunității europene că viitorul nostru e doar în UE, au susținut cetățenii cu care am dialogat.

Iurie  CIRIMPEI, orașul Sângerei: „Uniunea Europeană înseamnă standard de organizare a vieții. În ultimii ani  orașul raionul nostru dar și întreaga țară se modernizează grație proiectelor europene. Chem toți cetățenii orașului și raionului să iasă la referendumul din 20 octombrie și să susținem introducerea în Constituție a integrării țării noastre în Uniunea Europeană. Noi trebuie să înțelegem că viitorul nostru este în marea familie europeană, că spiritualitatea și spiritul este o parte indispensabilă a vieții, nu doar materialismul. Dând votul pentru integrare noi, vom avea o calitate a vieții mai înaltă, ne vom învăța cum să ne organizăm timpul, având reperul celor care au o civilizație de sute de ani și au știut pe plan social, cultural, pe plan economic să-și organizeze o viață mai calitativă, mai bună, mai demnă  și mai umană.

Cred că cel mai important lucru care urmează este referendumul din octombrie și alegerile prezidențiale. Referendumul va da direcția țării pentru multă vreme. Este un referendum istoric în care cetățenii  în Republica Moldova își stabilesc viitorul. Opțiunea europeană este vitală, ea înseamnă pace, pentru că e o piață competitivă, piața UE. Dar măcar știi că ai șansa să-ți construiești singur viitorul.”

Gheorghe BABII, orașul Sângerei: „Actualele alegeri prezidențiale și  referendumul  solicită implicarea cea mai activă a noastră pentru că numai astfel vom câștiga libertatea și va triumfa adevărul.

În poză: Iurie CIRIMPEI

Dacă dorim ca viitorul nostru  să fie la noi acasă, atunci părinții, bunicii, rudele noastre trebuie să înțeleagă că, votând pentru partidele de stânga, ei semnează actul exilării copiilor și nepoților peste hotare.  Pe parcursul a zeci de ani, partidele de stânga au adus republica la faliment economic, la o tensiune socială, la încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, la erodarea imaginii statului pe plan extern. Partidele de stânga  s-au menținut la putere doar prin dictatură, teroare, falsificarea alegerilor. Pentru o asemenea guvernare lacomă, coruptă, violentă și mincinoasă, în condițiile unei democrații cu adevărat europene, un asemenea partid ar fi fost demult sancționat și aruncat pentru totdeauna la groapa istoriei. Să fim  conștienți de votul nostru, cui îl încredințăm. Deci a venit timpul ca la 20 octombrie, toți ca unul, să votăm partidele de dreapta și nu pe cele  de stânga, care au adus acest colț de țară la sapă de lemn, să participăm activ la referendum și să spunem clar că ne dorim integrarea în Uniunea Europeană. De altfel, trenul istoriei nu ne așteaptă, oricât de bune intenții am avea. Așa că speranța noastră e numai și numai la 20 0ctombrie, când trebuie să votăm cu capul, nu numai cu mâinile.

Fiecare dintre noi are datoria de a explica celor din jurul nostru, în special persoanelor în vârstă, care idealizează PSRM, Partidul Politic „Șor” etc. fiind înșelate cu majorarea pensiilor cu câțiva lei… Să explicăm cu tact bunicilor noștri, fără a-i ofensa, aducând argumente pentru a-i face să înțeleagă esența actualei Puteri.

Dacă oamenii în etate vor continua să voteze partidele de stânga dacă se vor găsi persoane indiferente față de soarta poporului și nu vor ieși la votare, dacă cineva dintre  noi își va pune pe prim plan problemele personale în acea zi importantă de 20 octombrie 2024, în care se va hotărî Viitorul nostru, și nu se va prezenta la votare, ne va amenința un mare pericol istoric- însăși existența noastră  ca neam.  Important e acum ca fiecare să se pătrundă de responsabilitatea pe care o are- pentru soarta popoului, pentru destinul copiilor și nepoților. E o datorie a fiecăruia de a ne da votul pentru a demonstra că avem maturitate de cetățeni. Votul fiecăruia contează.

Eu voi merge la referendum și alegerile prezidențiale, fiindcă nu-mi este indiferent de țara asta, e sărăcie mare, oamenii greu trăiesc. Trebuie să susținem reprezentații țării noastre și trebuie să ne străduim pentru un viitor mai bun. Contează mult votul fiecărui cetățean al Moldovei fiindcă fiecare își expune părerea sa.”

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.