Viitorul cetățenilor Republicii Moldova este în Uniunea Europeană

Viitorul cetățenilor Republicii Moldova este în Uniunea Europeană

14
DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a deschis oficial  la 25 iunie curent negocierile de aderare cu Republica Moldova. Voința cetățenilor va confirma în toamnă acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate.

Fiecare trebuie să se informeze bine și să decidă corect, să iasă la referendum pe 20 octombrie, când vor decide prin vot dacă integrarea europeană trebuie să fie sau nu calea țării noastre. Am căutat să aflu care este opinia oamenilor?

Ecaterina MEAUN, moldoveancă de la Pepeni, Sângerei, stabilită în Irlanda, manager în achiziții publice și  contracte în sistemul universitar irlandez, masterandă la Griffith College Dublin:

„Referendumul din toamnă este o șansă unică pentru moldoveni de a-și alege direcția de dezvoltare a Republicii Moldova. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă respectarea drepturilor omului. Eu, fiind în Irlanda de cinci ani, am simțit pe propria experiență cum e să te simți om la spital, la serviciu, la ghișeele serviciilor publice. Paradoxal, fiind străină printre străini, m-am simțit în siguranță mai mult ca niciodată, pentru că într-o țară Europeană statul este garantul securității și eu m-am simțit în siguranță sub protecția statului. Standardele europene de educație sunt centrate pe copil, școlile sunt prietenoase tuturor copiilor fără excepție, iar profesorii sunt respectați de copii, părinți, societate. Moldova, pe viitor, ca membră a Uniunii Europene, va ajusta sistemul de educație standardelor europene și va elimina stresul și presiunea actual existente în sistemul de educație moldovenesc. Irlanda are o istorie crâncenă de subjugare imperialistă ca și Moldova. Irlanda, după obținerea independenței, fiind săracă și jefuită, cu suportul Uniunii Europene, a progresat de la un colaps total al sistemului financiar bancar și violare gravă a drepturilor omului la una din cele mai dezvoltate și bogate țări ale lumii cu standarde înalte de respectare a drepturilor omului. Și moldovenii au această șansă, dacă ei aleg calea spre integrarea europeană. Votul la referendumul din toamnă este extrem de responsabil; alegerea este între aderarea la Uniunea Europeană ACUM ori NICIODATĂ. Dar ține minte, tu nu alegi pentru tine, ci pentru copiii, nepoții și strănepoții tăi.”

Radu MARANDIUC, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Sângerei:

„Anul 2024 în Republica Moldova este an electoral, când ne alegem președintele. Odată cu acest exercițiu, cetățenii sunt invitați să-și expună opinia asupra vectorului de dezvoltare a țării pentru viitor. Un instrument eficient, transparent și democratic, în acest sens este referendumul. Plebiscitul, conform practicii internaționale este cel mai relevant mod de a da voce națiunii. Republica Moldova, în mersul său firesc spre civilizație, spre valorile umane și bunăstare economică, nu are altă cale, decât integrarea în structurile europene și euroatlantice, reunirea cu România în marea familie europeană. Interconectarea economică, energetică, de transport, culturală și existențială cu acest spațiu ne garantează pacea, creșterea nivelului de viață la valorile normale, decente, deopotrivă cu așteptările noastre. Referendumul este esențial în acest sens, priviți Elveția, țară care și probleme de ordin regional și local le rezolvă consultând populația prin intermediul referendumului, care este o modalitate ideală pentru statele ce stimează opinia cetățenilor săi, noi tot tindem spre altfel de norme, când părerea noastră contează. Nu trebuie să stăm în expectativă, așteptând să ne hotărască cineva soarta, este esențial să ne facem auziți, cei care suntem în țară, dar și diaspora noastră, cu gândul la patrie. Haideți la toamnă să aducem Europa acasă.”

Valentina OSOIANU, profesoară Gimnaziul „Pan Halippa”, Cubolta

„Ce pot spune la cele solicitate de dumneavoastră? Cred ca fiecare cetățean al Republicii Moldova se va gândi foarte bine înainte de a purcede la vot și va încerca să răspundă la întrebarea: De ce alături de țările UE? Da răspunsul este următorul:   -pentru a trăi în pace,  a ne simți în siguranță alături de popoarele UE, a ne simți cetățeni liberi, a ne dezvolta și noi ca țară europeană cu ajutorul asistenței din partea UE.                               Pentru o circulație liberă la copii și nepoți, pentru bunăstarea pensionarilor, alternative mai bune la învățătură și muncă pentru copii. Putem enumera multe beneficii pentru noi dacă ne vom alătura popoarelor UE. Iată de ce la 20 octombrie trebuie să ne prezentăm la vot și să votăm pentru integrarea în Uniunea Europeană și un președinte cu viziuni europene.”

Vera BISTRIȚA, satul  Drăgănești, în prezent activează  în Italia:

„Eu sunt pentru integrarea Moldovei in spațiul european . Sa fim parte integră a vechii Europe. Ne dorim o Moldova în UE. Vom participa la referendumul din toamnă. Susțin schimbările care se fac in  domeniul educației.”