
Ziua de 1 Decembrie este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul românesc. Această dată marchează Ziua Națională a României și amintește de Marea Unire din 1918, momentul în care provinciile istorice românești au devenit, pentru prima dată, parte a unui singur stat național, dând naștere României Mari.
Această zi este o sărbătoare a unității și identității naționale, fiind sărbătorită cu parade, ceremonii și diverse evenimente culturale și educative. Ziua Bucovinei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 28 noiembrie. În 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuți, noțiunea unirii Bucovinei cu Regatul României. După Primul Război Mondial, Europa a cunoscut numeroase schimbări politice și teritoriale. În acest context, românii și-au văzut idealul național împlinit. La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste o sută de mii de oameni au asistat la Adunarea Națională, care a decis Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. Acest eveniment a reprezentat punctul culminant al eforturilor susținute de-a lungul secolelor de români pentru a-și păstra identitatea și pentru a obține unitatea statală. În Declarația de la Alba Iulia, adoptată de către Marea Adunare Națională, s-a subliniat dorința românilor de a trăi într-un stat unit, egal și democratic. Această dorință nu era însă una nouă, ci a fost clădită pe parcursul multor generații și secole de rezistență în fața dominației străine. În 1859 se formează România, dar în sfera statului au rămas o serie de provincii românești aflate sub dominație străină. Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie 1918, precedând Marea Unire de la 1 decembrie. Aceasta a fost prima dintre provinciile istorice românești care s-a unit cu România, stabilind un precedent istoric și încurajând celelalte regiuni să-și urmeze exemplul. În acest context, rolul Deputaților din Sfatul Țării a fost unul esențial. Ne mândrim cu pământenii noștri Pan HLIPPA, Anton CRIHAN, Vasile GAFENCU și Ion IGNATIUC. Acești lideri politici și-au dedicat idealului național și au fost activi în lupta pentru libertate, identitate și drepturi pentru românii basarabeni și prin eforturile lor, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, semnând astfel prima etapă a înfăptuirii României Mari.
Ziua de 1 Decembrie este mai mult decât o simplă comemorare istorică. Este un moment de reflecție asupra valorilor naționale, asupra unității și perseverenței poporului român. Este, de asemenea, un prilej pentru români de a-și exprima mândria națională și de a transmite aceste valori generațiilor următoare. Cu fiecare an, sărbătoarea de 1 Decembrie capătă noi semnificații, în contextul unei Europe unite, dar și al unui sentiment național tot mai puternic. În această zi, românii din întreaga lume își îndreaptă gândurile către patria lor, celebrând atât istoria, cât și speranțele pentru un viitor în care valorile și unitatea națională rămân la fel de puternice ca acum mai bine de un secol. Ziua Națională a României este o sărbătoare a spiritului românesc, un tribut adus celor care, prin sacrificiile lor, au contribuit la împlinirea acestui vis național. Noi, elevii Liceului Teoretic ,,Olimp” studiem cu perseverență istoria românilor și ne stăruim să fim demni de memoria strămoșilor noștri care au făurit această țară.