Ziua de 2 martie – zi “neagră” în Istoria Republicii Moldova

Ziua de 2 martie – zi “neagră” în Istoria Republicii Moldova

16
DISTRIBUIȚI

La această dată comemorăm Ziua Memoriei de la tragicul eveniment pentru întregul popor, legat de războiul de pe Nistru din anii 1991-1992, care este scris cu sângele patrioților nostril în Istoria Republicii Moldova.

Au trecut 33 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, dar mulți dintre cei care au fost trimiși să lupte acolo, nu au scăpat până azi de această traumă. 380 nu s-au mai întors. Alte sute au revenit cu răni care nu se vindecă – fie ele fizice sau sufletești. Astăzi, aducem un omagiu celor căzuți și ne amintim de cei care trăiesc cu urmările acestui război sângeros. 

Ne închinăm în fața sacrificiului lor și a suferinței familiilor care i-au așteptat în zadar sau i-au primit acasă schimbați pentru totdeauna.

Să nu uităm că, acest război a fost dezlănțuit împotriva tinerei Republici Moldova încă în anii 1990 de către regimul dictatorial sovietic, care avea scopul de a înăbuși procesul de eliberare națională și democratizare a tânărului stat moldovenesc. Până în prezent forțele revanșiste a Federației Ruse nu-și respectă angajamentele din 1992 semnate la Istanbul, de evacuare a armamentului și a trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, păstrând anclava separatistă din stânga Nistrului, pentru a ne șantaja.

La războiul  pentru apărarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, au participat nu numai colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, dar și rezerviști fostei armate URSS, participanți și la războiul din Afganistan.

La acest război au participat 111 polițiști ai Inspectoratului de Politie Sângerei și 380 de rezerviști și voluntari din raionul nostru, dintre care 7 bravi eroi-feciori ai plaiului sângereian, au căzut pe câmpul de luptă,  scarificându-și viața, iar 21 de persoane au fost rănite.

Este de datoria noastră să le purtăm mereu onoarea, în fața cărora ne închinăm pentru jertfa, curajul și devotamentul de care au dat dovadă țării sir poporului. 

În memoria celor 7 bravi eroi din raionul nostru căzuți în războiul de pe Nistru, cu profund respect, aducem un omagiu  de regret rudelor apropiate, fiindu-le binecuvântata amintirea lor: Iurie BOGHIU din com. Coșcodenii și Vitalie RĂU din or. Sângerei, Valentin MERENIUC și Veniamin MUSTEAȚĂ din com. Bilicenii Vechi, Eugen NACU din com. Drăgăneștii și Vitalie CIOBANU din com. Alexăndreni, Vasile CERNEI din com. Pepeni, care cu prețul vieții au apărat integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Cu deosebită considerațiune, veteranii de război  al Inspectoratului de Politie Sângerei, le mulțămesc din tot sufletul agențiilor economici, conducerii și colaboratorilor de politie, altor cetățeni onești, care prin donațiile sale,  au contribuit financiar la  construcția și instalarea Plăcii Comemorative, în memoria celor șapte eroi din raionul Sângerei căzuți la datorie pe câmpul de luptă.

 

Cunoaștem toți că cu vârsta, consecințele războiului ne agravează starea sănătății. Este datoria Statului ca veteranilor de război să li se respecte drepturile la un trai decent și să revendice cernitele necesare. Politica socială a statului prevede asigurarea necesitaților vitale ale veteranilor de război.

Conform Legii nr. 317  din 26.12.2024 cu privire la veteranii de război, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit alocațiile lunare a veteranilor de război la 1610 lei, care se indexează anual la 1 aprilie.

Considerăm că aces gest al Parlamentului va produce efect patriotic al soțiilor, membrilor familiei veteranilor  de război, părinților și viitoarei generații a Republicii Moldova pentru apărarea Patriei, care este o datorie sfântă.

Nimic nu poate fi mai important decât pacea, sănătatea și libertatea. Noi, veteranii de război, la rând cu poporul Republicii Moldova, foarte mult ne dorim ca acele timpuri tragice retrăite să nu să se mai repete nici odată.

Cu mare regret, însă istoria se repetă, iar fascizmul se renaşte chiar la hotarele noastre. La 24.02.2022 Federaţia Rusă a dezlănţuit un nou război de genocid împotriva poporului Ukrainei, cu sute de mii de jertfe ămeneşti şi distrugeri colosale a infrastructurii, care pune în pericol siguranţa şi integritatea Europei.  De trei ani, la hotarul nostru, vedem moarte și distrugere. Numeroase destine sunt sfâșiate într-un război nedrept, nejustificat, dus de Rusia fascistă împotriva Ucrainei. Acest război a impus întreaga lume civilizată să se consolideze împotriva teroarea Federației Ruse, condamnând acest război, fiind solidari cu poporul ucrainean pentru a apropia ziua biruinței Ucrainei.

Războiul aduce doar suferință. Să păstrăm pacea și să nu rămânem indiferenți la tragedia care are loc chiar lângă noi. Vă doresc tuturor sănătate, viață lungă și prosperă.